miercuri, 13 aprilie 2011

De ce nu vrem să fim liberi?

Observ în tot mai multe situaţii lipsa oamenilor de a-şi asuma responsabilitatea pentru faptele sau pentru părerile lor. Uneori, din păcate, fac şi eu acelaşi lucru şi chiar dacă de cele mai multe ori motivez asta prin dorinţa mea de a fi diplomată, îmi dau seama că pe undeva e şi gândul la consecinţele pe care le atrage curajul de a spune verde-n faţă lucruri care deranjează.
Aşa am ajuns să mă întreb de ce ne este teamă să ne asumăm opiniile, faptele? De ce ne comportăm ca şi cum nu suntem fiinţe libere, unice, cu idei şi mod de a reacţiona proprii? De ce ne batem joc de libertatea pe care o avem şi pentru care oameni au plătit cu viaţa?
Cred că unii sunt nepăsători... alţii sunt laşi din fire... iar alţii sunt scârbiţi de felul cum evoluează lucrurile în zilele în care trăim. În ultima categorie mă identific şi pe mine, în unele situaţii, pentru că atunci când munca şi calităţile personale nu mai contează iar politicul ne bombardează din toate direcţiile ajungi să îţi pui de multe ori întrebarea: "ce rost are?"
Ce rost are să spun eu atunci când alţii, în măsură să o facă, tac? Ce rost are să o fac pe eroina, să risc, dacă nimeni nu mă susţine şi dacă rezultatul va fi zero? De ce să fiu eu cea care să spună ce gândesc toţi?
Poate doar faptul că nu trebuie să ne plecăm privirea sau capul în faţa nimănui, poate doar sentimentul că am făcut ceea ce trebuie, ceea ce era corect, să ne mai motiveze să spunem ce gândim!!!4 comentarii:

 1. sa stii ca asta e specific romanilor. inhibarea si frustrarea tacita. cunosc bine cel putin 7 alte popoare. am trait intre ei si stiu cat de imp e curajul de a spune. pt ei, nu conteaza ca esti mama, iubit, presedinte, politist, avocat. ai gresit, esti mustrat. nu exista conceptul "nu spun ca poate se supara". de aia o duc de mii de ori mai bine ca noi. pt ca problemele sunt spuse, deci rezolvate

  RăspundețiȘtergere
 2. noi parca nu invatam niciodata nimic, din nimic...

  RăspundețiȘtergere
 3. de ce faceti referire doar la romani, ca natiune? de ce nu va referiti strict la natura umana? e mai simplu asa. parerea mea. doar romanii sunt frustrati ori inhibati? umanitatea in general e inhibata..dinlipsa unei motivatii certe pt a spune adevarul ori a infrunta un obstacol mai greu decat propriile puteri...noi ca si romani suntem o natie ce avem de toate dar numai teoretic si asemenea pb nu pot fi discutate doar la acest nivel..particular. Eu nu am "studiat" cel putin alte 7 popoare...dar cunosc indeajuns natura umana incat pot afirma fara urme de indoiala ca toti, indiferent de ce natie, suntem o apa si-un pamant iar exemplele, exceptiile...ori au murit, ori nu s-au nascut inca.

  RăspundețiȘtergere
 4. Its Really Nice Blog, And Nice Posts....

  RăspundețiȘtergere