miercuri, 27 ianuarie 2010

27 ianuarie

Astăzi este Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a ales ziua de 27 ianuarie pentru că pe 27 ianuarie 1945 a fost eliberat lagărul nazist de la Auschwitz - Birkenau (Polonia), considerat simbolul genocidului nazist. 
Cred că toată lumea a auzit de Holocaust, care a reprezentat exterminarea de către nazişti, în numele superiorităţii rasei germane, a unui număr de aproximativ 6 milioane de evrei.
Antisemitismul nu a apărut în perioada celui de-al doilea război mondial dar venirea la putere a lui Hitler a marcat începutul unei politici extrem de violente faţă de populaţia evreiască. 
Cei "vinovaţi" că nu aparţineau rasei superioare erau trimişi în lagăre de concentrare unde erau exterminaţi prin muncă, trimişi în camere de gazare, folosiţi drept cobai pentru diverse experienţe medicale inumane, împuşcaţi sau înfometaţi.
Holocaustul este cred eu una din cele mai întunecate pagini din istoria omenirii. Deşi istoria ne-a arătat de atâtea ori că noi nu învăţăm nimic din istorie, gravitatea evenimentelor, faptul că s-a dorit exterminarea definitivă a evreilor dar si faptul că s-a dezvoltat într-o ţară avansată, atât din punct de vedere economic cât şi al culturii, educaţiei făra ca acest lucru să reprezinte vreo garanţie împotriva unui astfel de fenomen ar trebui să ne pună pe gânduri. Măcar câteva minute...şi măcar într-o astfel de zi...

8 comentarii:

 1. Se face ca suntem in aceiasi tema, pentru ca separat am scris despre aceleasi lucruri. Ma bucur sa citesc asta si aici.
  Pentru mine e domeniu de studiu, asa ca ma bucur sa vad ca subiectul e pe agenda mai multor persoane. Se face insa ca in Romania cel putin, e un nou val antisemit, nationalist-xenofom si cum s-o mai numi, animat de miscari gen NouaDreata, BasarabiaPamantRomanesc etc. E trist, asa cum spui si tu, ca nu invatam nimic si nu mai departe de acum 15 ani in Jugoslavia, langa noi, acte de genocid au fost comise fara ca cineva sa actioneze la timp.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur sa vad ca gasesti mereu ceva interesant pe la mine. Multumesc pentru comentariu si pentru vizite.

  RăspundețiȘtergere
 3. si e gata combinatia...:))in fine..mai baieti si fete sa va zic eu cum e cu holocaustul asta:asta e cea mai mare minciuna care a existat vreodata si doar cei care vad doar inainte ca si calu nu vad realitatea..mai tineri..voi tre sa invatati ca evreii sunt amenintarea nu germanii.EVREII.aia de l-au crucificat pe Hristos, stiti...???si mai uite niste argumente:www.rezistenta-ns.blogspot.com/holocaustul-minciuna-sec-xx-si-xxi.html ia mai studiati istorie mai flacai si "fecioare" ca e improbabil sa avem un viitor cu unii ca voi daca nu stim de unde s-a plecat.pa

  RăspundețiȘtergere
 4. cei ca tine sunt cei cu ochelari de cal. nu vad mai departe de nasul lor, de ideile fixe si nici nu sunt capabili sa exprime responsabil un punc de vedere

  RăspundețiȘtergere
 5. Anonim: as vrea sa discuti macar 10 minute cu un om scapat din lagar si care iti va arata imprimat pentru totdeauna pe mana lui o serie.

  Intamplarea se face sa studiez istoria ca ocupatie, de vreo 7 ani. Nu doar in Romania. Banuiesc, insa ca putine lucruri te-ar face macar sa asculti! E trist!

  RăspundețiȘtergere
 6. studiezi istoria???atunci mai ai de invatat studentelule..eu am o oarece varsta si cunosc neamu evreesc muuuuult mai bine decat tine flacau.habar nu ai de ce sunt in stare oamenii aia,ti-ar lua pielea de pe tine daca ai avea datorii la ei, ti-ar ucide copilu in scutece doar ca sa vada cum e.mai pustiu, pune mana si invata ISTORIE.nu rahaturi date mur in gura la scoala...cerceteaza baiete, cerceteaza ca ai multe de aflat. si nu mai prosti lumea pe aici.e foarte impresionabila si crede probabil tot ce ii spui

  RăspundețiȘtergere
 7. pacat ca pana la varsta asta, pe care te lauzi ca o ai, nu ai reusit sa inveti ca nu poti judeca un popor in functie de faptele condamnabile ale unei persoane sau ale unui grup de persoane.

  RăspundețiȘtergere
 8. Sunt profesor de istorie, am terminat masterul la Iasi pe Istoria Evreilor si Ebraistica in 2009 si ma pregatesc pentru un Doctorat intre timp la Budapesta la Universitatea Central Europeana... A si intre timp am avut o bursa ERASMUS in Germania si un intership in SUA, tot pe istorie...
  ...draga domnule cu o oarecare varsta... si ca sa va linistesc nu sunt evreu... ati putea totusi sa fiti ceva mai moderat in atitudine, nu sta bine nimanui sa fie atat de agresiv si ingamfat, fie el si antisemit si intolerant

  RăspundețiȘtergere